Sapun od sargarepe za bebe

Sastojci: 100g kase sargarepe, 280g kokosovog ulja, 120g shea putera, 450ml maslinovog ulja, 60ml ulja uljane repice, 128g sodijum hidroksida + 200ml destilovane ili prokuvane vode (sobne temperature ili od 38 do 43 C).

Priprema:
1) Oprati i oljustiti jednu sargarepu. Iseci na komade i staviti u serpu da se kuva sa vodom oko 20 minuta. Rucnim ili stapnim mikserom napraviti kasu (pire).
2) Staviti zastitnu opremu.
3) Rastvoriti sodijum hidroksid u vodi, pazljivo i polako dodajuci u vodu sa konstantnim mesanjem. Nastaviti sa mesanjem dok se potpuno ne otopi.
4) Dodati kasu (pire) od sargarepe u mesavinu sodijum hidrksida i vode, pazljivo i polako mesajuci. Ostaviti da se ohladi do 38 – 43 C.


5) Na pari otopiti shea puter, kokosovo ulje, maslinovo ulje i ulje uljane repice. Ostaviti da se ohladi do temperature od 38 – 43 C.
6) Kroz gazu procediti mesavinu sojim hidroksida i kase od sargarepe.
7) Stapnim ili rucnim mikserom promesati, zatim mutiti 5 sekundi. Ponovljati ovaj proces dok se ne zgusne i ostavi trag.
Skinuti zastitnu opremu.
8) Sipatu silinkonske pojedinacne ili jednu modlu ili staviti papir za pecenje u plasticnu kutiju, recimo od sladoleda.
9) Ostaviti da se stvrdne 10 dana. Ako je sapun lepljiv sok ga secete ostavite jos par dana.
10) Poredjati na zicu i ostaviti da se suse 7 nedelja na provetrenom mestu daleko od sunca, povremeno okrecuci da se ravnomerno osuse.

Mere opreza

0) Uvek, uvek, uvek dodajte sodijum hidroksid u vodu.
1) Tacnost u gramazi se mora postovati do miligrama.
2) Koristite metalne posude od nerdjajuceg celika za merenje i drzanje kalijum hidroksida i vode. Nemojte koristiti aluminujum metalne posude.
3) Pre nego sto pocnete da merite sodijum hidroksid stavite zastitne naocare, deblje gumene rukavice, obavezno je da imate duge pantalone i duge rukave na sebi. Merenje i mesanje sodijum hidrokisida je najbolje da radite napolju, van domasaja dece i kucnih ljubimaca ili u dobro provetrenoj prostoriji.4) Kada pomesate sodijum hidroksid sa vodom pojavice se isparenje koje ne treba da udisete.
5) Temperatura mesavine ulja i mesavine sodijum hidroksida i vode moze da bude izmedju 38 i 43 C.
6) Ako vam se sodijum hidroksid dospe na kozu, stvorice se hemijska opekotina. Belo sirce (alkoholno sirce) je dobro za neutralizovanje opekotine

This entry was posted in Napravite Sami, Za Bebe and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.